Δικαστική απόφαση εξομοιώνει μόνιμους και συμβασιούχους και παρέχει δικαίωμα είσπραξης αναδρομικών 5ετίας αντί 2ετίας
«Πράσινο φως» για τη μισθολογική εξομοίωση των συμβασιούχων με τους μονίμους υπαλλήλους όσον αφορά την καταβολή επιδομάτων ανάβει δικαστική απόφαση, που παρέχει ταυτόχρονα το δικαίωμα είσπραξης των αναδρομικών διαφορών σε βάθος χρόνου μίας ολόκληρης 5ετίας (αντί της 2ετίας που προβλέπει ο νόμος).
Η δικαστική απόφαση επεκτείνει μάλιστα την καταβολή «επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και ειδικών συνθηκών» σε συμβασιούχους του υπουργείου Πολιτισμού, κρίνοντας ότι η συνταγματική αρχή της ίσης μεταχείρισης δεν μπορεί να δικαιολογήσει μισθολογικές διακρίσεις μεταξύ συμβασιούχων και μονίμων υπαλλήλων, εφόσον παρέχουν την ίδια εργασία και κάτω από τις ίδιες αντίξοες συνθήκες.
ΑντισυνταγματικότηταΜάλιστα το δικαστήριο, παρακάμπτοντας την προστατευτική για το Δημόσιο νομολογία του Αρείου Πάγου στα ζητήματα παραγραφής των εργασιακών διεκδικήσεων, κρίνει αντισυνταγματική την πολύ σύντομη διετή παραγραφή με την οποία έχουν εξοπλιστεί τα τελευταία 33 χρόνια (με το ν.δ. 496/74) όλα τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) για να μικραίνουν τα αναδρομικά που οφείλουν στους εργαζομένους.
Δέχεται δε παράλληλα ότι πρέπει να ισχύσει η 5ετής παραγραφή υπέρ των διεκδικήσεων των εργαζομένων, όπως ακριβώς ισχύει προνομιακά υπέρ των αξιώσεων του Δημοσίου απέναντι σε όσους του οφείλουν χρήματα.
Με τη δικαστική απόφαση ανοίγει ο δρόμος για τη δικαστική διεκδίκηση πολλών αντίστοιχων επιδομάτων από την πλευρά των συμβασιούχων για να αποκατασταθεί ή σε βάρος τους μισθολογική αδικία και υποβάθμιση, σε σύγκριση με τις παροχές προς τους μονίμους υπαλλήλους.
ΑγωγήΤο Ειρηνοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή την αγωγή που υπέβαλαν 55 συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού διά της δικηγόρου τους Φωτεινής Δερμιτζάκη και έκρινε ότι ως συντηρητές αρχαιοτήτων με αλλεπάλληλες συμβάσεις ορισμένου χρόνου από το 1993 μέχρι και το 2004 δικαιούνται και αυτοί να εισπράξουν το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και ειδικών συνθηκών, που χορηγήθηκε από το 2002 στους μονίμους υπαλλήλους με την ίδια ειδικότητα (ποσό 90 ευρώ μηνιαίως, που αναπροσαρμόζεται με υπουργική απόφαση).
Το δικαστήριο ερμηνεύοντας τις διατάξεις του Συντάγματος και κοινοτικών νομοθετημάτων έκρινε ότι πρέπει να εφαρμοστεί υπέρ των συμβασιούχων η αρχή της ίσης μεταχείρισης και να τους δοθεί το επίδομα αναδρομικά από το 2002 και με τους νόμιμους τόκους από την επίδοση της αγωγής (δηλαδή από την αρχή του 2006).
Η δικαστική απόφαση (1129/07) απέρριψε την αντίθετη επιχειρηματολογία του Δημοσίου που υποστήριζε ότι δεν μπορούν να επεκταθούν σε συμβασιούχους τα επιδόματα των μονίμων, παρότι και το Π.Δ. 164/07 αναφέρει -τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο- ότι δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζονται δυσμενώς σε σχέση με τους αντίστοιχους εργαζόμενους αορίστου χρόνου, μόνο και μόνο επειδή έχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Κάνοντας δεκτούς τους ισχυρισμούς που προέβαλε η δικηγόρος Φ. Δερμιτζάκη, το Ειρηνοδικείο ακολούθησε τη νομολογιακή γραμμή και έκρινε αντισυνταγματική και ανίσχυρη τη σύντομη διετή παραγραφή που ισχύει για τις αξιώσεις των εργαζομένων.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ "ΕΘΝΟΣ 10/12/07"
Typologies.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου